Mali slovarček volne, preje in sestave

Mali slovarček volne, preje in sestave


Volna je vlakno in runa ovce ali jagnjeta ali mešanica vlaken iz omenjenih živali, lahko pa je pridelana iz dlake nekaterih drugih sesalcev, kot so koze, lame ali zajci. Ker živijo ovce na območjih z različnim podnebjem in v različnih pogojih, se temu primerno razlikujejo tudi lastnosti njihove volne. Volna je priljubljena pri proizvodnji oblačil ter drugih dodatkov, saj je topla, se ne mečka, je lahka in obstojna, vpija vlago, odporna je na ogenj ter naravno raztegljiva.

Med najbolj cenjenimi vrstami volne je merino volna, ki je znana po izjemno dolgih nitkah merino ovce. Merino volna je prijetna in mehka na otip, zaradi dolgih niti pa se ne mucka.

Moher je dlaka angorske koze, ki je doma v Turčiji. Gre za zelo dolga, mehka in gladka vlakna, iz katerih največkrat delajo obleke, plašče in puloverje. Moher ima izjemne izolativne sposobnosti, kar pomeni, da je pozimi topel, poleti pa ostane prijetno hladen. Je trajen, naravno elastičen material ter odporen na ogenj.

Izraz angora se nanaša na dlako angorskih zajcev, ki izvirajo z otoka Madeira. Angora je znana po izjemni mehkobi, svileni teksturi in tankih vlaknih, ki kar plešejo okoli osnovne preje. Zaradi votlih vlaken je angora v primerjavi z volno mnogo lažja in toplejša. Zaradi močnega filcanja ter visoke cene je angora velikokrat mešana z drugim materialom. Angora je kar sedemkrat toplejša od običajne volne, zato je še posebno primerna za izdelavo otroških oblačil, zimskega spodnjega perila in puloverjev.

Alpaka (preja) je dlaka alpake, sorodnice kamele, ki živi v andskem visokogorju. Alpakina preja je znana po mehkobi in toplini, v proizvodnji pa se marsikdaj uporablja za povečanje prestižnosti izdelka. Prejo alpake se lahko uporablja samostojno, a je običajno kombinirana s tanjšo volno. Idealna je za izdelavo zimskih plaščev, puloverjev, šalov, kap in drugih zimskih dodatkov.

Bombaž je vlakno, pridobljeno iz semenskih mešičkov bombaževca. Bombaž je najpogosteje uporabljeno vlakno na svetu, saj je hladno, mehko in prijetno. Bombažno vlakno je znano po izjemni sposobnosti vpijanja vode in vlage – zadrži lahko celo do 27x lastne teže. Zanimivo je tudi to, da je bombaž močnejši, ko je moker. Ker vlakno vlago hitro vpija in oddaja, rečemo, da bombaž »diha«. Izdelki iz bombaža je običajno lahko perejo v pralnem stroju in sušijo v sušilnem stroju, pozorni pa moramo biti pri izpostavljanju sončni svetlobi, saj lahko barva porumeni.

Egipčanski bombaž ali Giza bombaž (ang. Giza Cotton) je eden izmed najkakovostnejših in najbolj cenjenih bombažev na svetu. Je izredno močan in čist material, sestavljen iz dolgo rezanih vlaken, ki zagotavljajo boljšo absorpcijo in prožnost končnega izdelka. Egipčanski bombaž je zaradi enostavnega vzdrževanja in mehkobe še posebno primeren za izdelavo otroških oblačil in dodatkov.

 

Lan je vlakno, pridobljeno iz ličja lanu. Lan je ena izmed najstarejših vlaken, iz katerega so izdelovali platno. Lan je dvakrat do trikrat močnejši od bombaža. Tkanine, izdelane iz lana, so udobne, vpojne in prijetne na otip. Lan se hitro mečka, a se tudi brez težav lika.

Akril je vlakno, sestavljeno iz linearnih makromolekul, ki v svoji verigi vsebujejo najmanj 85 utežnih % akrilonitrilnih ponavljajočih se enot. Akril je mehek, lahek in topel, prijeten za nošenje in po svojem otipu spominja na volno. Možno ga je prati v pralnem stroju in je v splošnem enostaven za vzdrževanje. Akrilni izdelki so nealergeni, prožni, trpežni ter odporni na molje, olja, kemikalije in sončno svetlobo. Akril se običajno kombinira z drugimi naravnimi vlakni.

Poliamid ali najlon je vlakno, sestavljeno iz sintetičnih linearnih makromolekul, ki v svoji verigi vsebujejo ponavljajoče se amidne vezi. Najlon je bil v osnovi izdelan kot nadomestek svile. Je lahek, slabše vpija vlago in vodo, zaradi česar se hitro suši, ter odporen na umazanijo in kemikalije. Poliamid je eno izmed najmočnejših umetnih vlaken.

 

Povzeto po: Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o imenih tekstilnih vlaken itd., Wikipedia, numei – Information on different types of textile fibers