Rokavčki pomagavčki - dobrodelna akcija za pomoč osebam z demenco

Rokavčki pomagavčki - dobrodelna akcija za pomoč osebam z demenco

Drage stranke, kvačkarice, štrikarice, ljubiteljice ročnih del in lepih prejic. :)

Marsikatera od vas se spomni, da sem v letih 2015, 2016 in 2017 organizirala dobrodelne akcije, kjer smo zbirali kape, šale, copatke in podobne izdelke za otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

V vmesnem času sem bila res na polno zasedena z vsem, kar me obdaja - otroci, služba, hiša, gospodinjstvo, tečaji, projekti ... In takšni dobrodelni projekti zahtevajo ogromno časa in ogromno energije.

Letos poleti me je kontaktirala gospa, ki dela z osebami z demenco, in prosila, če bi ji lahko nakvačkali nekaj rokavov, ki pomagajo dementnim osebam - ko so izgubljeni in nervozni, jim nadenejo rokave, oni pa se z njimi "igrajo", zaposlijo, umirijo ... S tečajnimcami na Krki smo poleti naredile kar nekaj rokavov in nad njihovo izvirnnostjo ter ustvarjalnostjo sem bila popolnoma navdušena. :)

In idejo sem razvila dalje ...

Dokazano je, da rokavčki pri osebah z demenco zmanjšujejo stres, stimulirajo, izboljšajo zaznavanje in jih sproščajo.

V tujini je izdelava takšnih rokavčkov izjemno priljubljena in marsikje organizirajo podobne dobrodelne akcije. Tudi v Sloveniji so nekateri domovi in centri za starejše s to aktivnostjo – izdelavo rokavčkov - začeli že v prejšnjih letih in so nad njihovo učinkovitostjo zelo navdušeni. Dober primer je DEOS center starejših Notranje Gorice, ki izvaja mnogo dobronamernih akcij in skrbi za pozitivno počutje starostnikov. Prav je, da se takim akcijam pridružimo tudi drugi, se trudimo za prijazno okolje in dobro počutje vseh ljudi.

Z največjim veseljem vam objavljam novo dobrodelno akcijo in izziv za vse nas ter vas: zbirali bomo ROKAVČKE POMAGAVČKE. :)

Stopila sem v stik s Spominčico, Združenjem za pomoč osebam z demenco, ki so bili nad idejo seveda navdušeni, prav tako pa imam tudi kar nekaj kontaktov v raznih domovih za starejše, kamor bomo podarili rokavčke.

Kako lahko sodelujete vi?

Rokavčki pomagavčki so za vas odličen izdelek, saj lahko povsem sproščeno kvačkate in pri tem uživate. Pa še super zaposlitev, sploh v letošnji jeseni/zimi, ko se veliko zadržujemo doma in marsikdo išče kakšen projekt in navdih.

K sodelovanju vabim vse: mlade, stare, kvačkarice, štrikarice, posameznike, domove za starejše, društva kvačkaric, ustavarjalne krožke in vse, ki vas veseli delo z nitkami ter sočasno pomoč drugim.

Za izdelavo rokavčkov pomagavčkov lahko porabite ostanke prejic, ki jih imate doma - predlagam le, da preverite, da preja ne bode.

Nekaj napotkov za izdelavo rokavčkov pomagavčkov:

- nakvačkajte ali spletite kvadrat velikosti 28x28 cm ali 30x30 cm - lahko tudi centimeter manj ali več,

- uporabite lahko katerekoli sestave: bombaž, volna, akril, bambus, lan, poliamid (le da ne preja nežna do občutljive kože),

- uporabite žive barve in kar se da veliko različnih struktur,

- uporabite domišljijo in se igrjte z vsemi vzorčki, ki jih poznate

- na rokavček lahko našijete karkoli - gumbe, rožice, zvezdice, perlice, kroglice (preverite le, da bodo elementi dobro in varno našiti),

- ko je rokavček končan, ga le prepognete in zašijete, da nastane "tulec",

- rokavček lahko delate tudi v krogu - kvačkati ali plesti začnete na spodnjem roku, nato pa delate navzgor in sproti združujete kroge; v tem primeru je le malo težje našiti različne dodatke in okraske.

Kaj pa rok oddaje?

Roka oddaje za rokavčke pomagavčke ni - ko boste uspeli, mi rokavčke pošljite, in ko se jih nabere lepo število, jih bom poslala ali nesla na združenje Spominčica, kjer jih bodo razdelili uporabnikom.

Po pravici povedano še ne vem in ne morem predvideti, do kdaj in v kakšni meri bo akcija trajala - mogoče bomo rokavčke zbirali le letošnjo zimo, mogoče pa se zadeva razvije v vseslovenski projekt in bomo veliko uporabnikov širom Slovenije zalagali z unikatnimi primočki.

Tako da: le veselo na delo, ustvarjajte in se igrajte z vzorčki, ko boste imeli izdelke končane, pa mi jih pošljite.

Naslov za pošiljanje rokavčkov - prosim, ne pošiljajte priporočenih pošiljk (le kot navadno pošiljko), ker je lokalna pošta tu zaprta in bi se morala voziti kar daleč:

Huda volna, Maja Štefančič Hribar

Podbukovje 35

1301 Krka

Prosim vas še, da poleg rokavčkov na listek napišete še svoj naslov. Zakaj? Boste videli. ;)

Posnetek z nekaterimi informacijami in napotki:

Upam na čim večji in čim boljši odziv na dobrodelno akcijo. Povejte drugim kvačkaricam, štrikaricam, ustvarjalkam, da bomo skupaj ustvarjali in skupaj pomagali. Mar ni lepo, da znamo narediti nekaj lepega in koristnega, s tem pa pomagamo drugim? :)

Vse dobro vam želim in vsem veliko zdravja,

Maja