Temperaturna odeja 2023 - nov skupni kvačkarski izziv

Temperaturna odeja 2023  - nov skupni kvačkarski izziv

Drage kvačkarice in kvačkarji,


leto 2022 se zaključuje in prihaja novo leto, ki prinaša zagotovo veliko lepega, mogoče pa tudi idejo in navdih za kakšen nov kvačkarski izziv.

Vse, ki rade kvačkate, ustvarjate in si v prihajajočem letu želite ustvariti nekaj novega, posebnega, nekaj za spomin, vabim k skupnemu kvačkarskemu izzivu Temperaturna odeja 2023.


Kaj je temperaturna odeja?


To je odeja, ki jo kvačkamo vse leto, od januarja do decembra, in vsak dan v letu naredimo eno vrsto odeje. Barva vrste za posamezni dan je odvisna od povprečne temperature tistega dne - za vsak dan leta preverimo in si zabeležimo povprečno temepraturo ter nato veselo kvačkamo. :)

Kako poteka kvačkarski izziv pri Hudi volni?

Sodelovanje v kvačkarskem izzivu je brezplačno. Pripravila vam bom vsa potrebna navodila za izdelavo odeje ter jih prijavljenim poslala na elektronski naslov, prav tako pa bom vsa video navodila objavila na YouTube kanalu Huda volna.

Sama izdelava odeje ne bo zakomplicirana, vzorci bodo sorazmerno enostavni. Navodila bom pošiljala za nazaj: 2. januarja posnamem in pošljem navodila za 1. januar, ko bo znana povprečna temeperatura za 1. januar, in tako naprej. Vzorec ne bo skozi vse leto enak, predvidoma bomo vsak mesec obeležili z drugim vzorcem - tako bo kvačkanje še bolj zabavno in se zagotovo ne bomo naveličali vse do decembra. :)

Konec decembra vam pošljem temperaturne razpone, koledarček za vpisovanje temperatur in povezavo do arhiva temperatur na spletni strani ARSO.

Kako veliko odejo bomo izdelali?

Sami se lahko odločite, kako velika odeja bo nastala - prva vrsta, nasnutek, bo določala širino vaše odeje. Ocenjujem, da bom sama naredila odejo širine nekje 140-150 cm, nato pa v višino okoli 200 cm. Če želite narediti širšo odejo, lahko seveda naredite tudi 200x200 cm ali še večjo.

Možno je izdelati tudi otroško temperaturno odejico iz mehke bombažne preje - otroške odejice so manjše, širine npr. 70-80 cm, lahko tudi več, ker pa so tudi krajše, jih lahko npr. delate le pol leta in nato zakjučite, da nastane odeja velikosti recimo 80x100 cm.

Običajno se za večje odeje porabi od 1500 do 2000 gramov preje, tako da vam v vsakem primeru priporočam prejo, ki bo dobavljiva tudi med letom, če vam določen odtenek preje poide.

Kaj pa material?

Za izdelavo temperaturne odeje vam priporočam prejo, ki je na voljo v enaki kvaliteti, debelini ter ima na voljo veliko različnih odtenkov.

Osebno sem se odločila ter že pripravila komplete prejic Colour Crafter, mehke antipiling preje, ki se ne mucka, je izjemno topla in prijetna ter tudi hvaležna za vzdrževanje v pralnem stroju. 100-gramska klobka vsebuje 300 metrov, pri proizvajalcih Scheepjes pa je na voljo v preko 90 odtenkih. 

Za izdelavo odejico priporočam vsaj 13 različnih odtenkov preje, da bo odeja res barvita, pestra in da se bo lepo videl razpon temeratur skozi vse leto. 

Vnaprej sem pripravila dva kompleta prejic Colour Crafter, vsak komplet vsebuje 13 klobk - en komplet je v živahnih barvah, drugi v pastelnih. Seveda pa si lahko ogledate tudi našo zalogo na www.hudavolna.si ali spletno stran proizvajalcev Scheepjes ter celotno pleto preje Colour Crafter in vam katerikoli odtenek po vaših željah naročim. Naročam vsak teden in dostave so precej hitre.

Najdete jih tukaj: https://www.scheepjes.com/en/colour-crafter-328/

Če tekom leta ugotovite, da bo določni odtenek pošel oz. ste ga že porabili, mi le napišite mail in vam želeno barvo naročim ter pošljem.

V nekaj dneh pa pripravim tudi otroške komplete za otroško temperaturno odejo iz mehke bombažne preje Karma - na voljo bodo kompleti za punčke in kompleti za fantke.

Če se še odločate, ali bi k izzivu pristopili ali ne, si lahko na navdih pogledate na spletu "Crochet temperature blanket" in vidite, kaj vse ustvarjajo po svetu in kako zelo lepe, barvite odeje nastanejo. :)

Še video vabilo k novem kvačkarskem projektu:

https://youtu.be/wDh3APwtpa8

Vesela bom vaših prijav in sporočil, v primeru kakršnihkoli vprašanj pa mi le pišite na info@hudavolna.si ali hudavolna@gmail.com.

Želim vam prijeten in čaroben december in se že res zelo veselim našega novega izziva, ki nam bo dal misliti in kaj početi skozi vse leto 2023. :)

Maja



Maja