Tople kapice za novorojenčke - dobrodelna akcija v sodelovanju s SB Trbovlje

Tople kapice za novorojenčke - dobrodelna akcija v sodelovanju s SB Trbovlje

Drage stranke, kvačkarice, štrikarice, ljubiteljice ročnih del in lepih prejic. :)


Prišel je čas za novo dobrodelno akcijo in z velikim navdušenjem vam sporočam, da bomo tokrat kvačkali tople kapice za novorojenčke.


Nedolgo nazaj me je kontaktirala ga. Urška, zdravnica porodničarka v SB Trbovlje, ki je tudi sama uporabnica izdelkov iz Hude volne, saj tudi njena mama in hčerka veliko kvačkata.

Udeležila se je strokovnega predavanja, kjer so jim predavali o pomembnosti toplih kapic, ki jih nadenejo dojenčkom na glavo takoj po rojstvu, da preprečijo podhladitev in vzdržujejo primerno telesno temperaturo novorojenčka.


Ga. Urška je dobila idejo, da bi organizirali dobrodelno akcijo, kjer bi izdelali kapico za vsakega novorojenčka, kapico pa potem novorojenček in mamica dobita tudi za domov. Spomnila se je Hude volne in dobrodelnih akcij v preteklosti, me kontaktirala in lahko verjamete, da sem bila takoj pripravljena za organizacijo in akcijo. :)


Trenutno organiziram akcijo izdelave kapic za SB Trbovlje, po potrebi in glede na interes pa lahko akcijo razširimo tudi na druge bolnišnice oz. porodnišnice.

Pripenjam zapis porodničarjev SB Trbovlje:

Pomen toplih kap pri oskrbi novorojenčka


Takojšnje preprečevanje podhladitve je pri oskrbi novorojenčka v porodni sobi izrednega pomena, še posebno, če gr eza prelahkega ali prezgodaj rojenega novorojenčka.

z več raziskavami je bilo namreč dokazano, da topla kapica, ki jo damo novorojenčku na glavico takoj po porodu, zelo dobro pripomore pri vzdrževanju primerne telesne temperature novorojenčke in preprečuje podhladitev, ki lahko vodi do poslabšanja stanja. Drugi ukrepi, ki jih za preprečevanje izgube toplote uporabljamo v porodni sobi, so stik “koža na kožo” z mamico ali očetom, uporaba ogrevalnih lučk pri prvi negovalni oskrbi, primerna temperatura porodne sobe, novorojenčka čimprej obrišemo in oblečemo. Izguba toplote preko glavice je pri novorojenčku zaradi razmerja površine glavice in preostalega dela telesa lahko zelo velika in je pokrivanje glavice zelo pomembno. Ugotovljeno je bilo tudi, da so volnena ali sintetična pokrivala za novorojenčkovo glavico bolj učinkovita kot bombažna.


Porodničarji SB Trbovlje


Torej, drage kvačkarice in kvačkarji, štrikarice in štrikarji, vabim vas, da sodelujete tudi vi in za male novorojenčke tudi vi naredite kakšno toplo kapico.


Kako lahko sodelujete?


Nakvačkate ali napletete kapico, ki ustreza glede na material in velikost.


Povprečen obseg glave pri novorojenčkih je od 32 do 37 cm, torej je obseg spodnjega roba kapice nekje od 30 do 32 cm (kapa mora biti nekaj centimetrov manjša od glave), višina kapice je od 11 do 14 cm. 


Prepognjena kapica je torej široka od 15 do 17 cm, visoka pa od 11 do 14 cm.


Pri izbiri materiala je priporočeno, da izberemo material, ki je topel in primeren za nežno kožo dojenčkov. Bombaž je hladen in zato ni primeren, v poštev pridejo mehkejše mešanice bambus+akril. Osebno vam priporočam tople akrilne preje, npr. antipiling akril, mehko mikrofibro, zelo primerna je tudi preja z bambusom - bambus je izjemno mehek material, antibakterijski in antialergijski. Od prejic, ki so v ponudbi pri Hudi volni, priporočam preje Colour Crafter, Bebe Antipilling, Elit Baby, Jeans Bamboo, Bamboo, Nicky.

Preje, ki vsebuje volno, osebno ne bi priporočala, saj lahko volna povzroči alergijo in novorojenčki so lahko s svojo nežno kožo še bolj občutljivi. 


Debelina preje ni pomembno, priporočam delo s kvačko od 3 mm do 4 mm.


Za izdelavo kapice se porabi zelo malo preje.


Ko bodo vaše kapice končane, mi jih prosim pošljite na naslov:


Huda volna

Maja Štefančič Hribar

Podbukovje 35

1301 Krka


Zelo vesela bom, če izdelani kapici dodate še svoje posvetilo: na manjši listek lahko napišete svoje sporočilo otročku ali mamici, svoje ime in priimek, jaz pa listek nalepim oz. pripnem poleg sporočilca, ki ga bosta novorojenček in mamica prejela z naše strani.


Roka za oddajo ni - v SB Trbovlje se letno rodi okoli 400 dojenčkov, mesečno približno 30-40, tako da bom kapice pošiljala sproti, mesečno,  ko se jih bo nabralo vsaj 40. 


Prosim, da vse podarjene kapice pošljete meni na zgoraj navedeni naslov in ne direktno v porodnišnico, saj smo tako dogovorjeno z ekipo porodničarjev SB Trbovlje. Prav tako prosim, da kapic ne nosite v druge porodnišnice, dokler se z njimi ne dogovorimo o sodelovanju.

Če se bo pokazal interes, dobrodelno akcijo seveda razširimo še drugod. :)


Že vnaprej hvala za vaš prispevek, trud, vsako minuto dela in dobroto, ki jo širite naokoli. :)

Upam na čim večji in čim boljši odziv na dobrodelno akcijo. Povejte drugim kvačkaricam, štrikaricam, ustvarjalkam, da bomo skupaj ustvarjali in skupaj pomagali. Mar ni lepo, da znamo narediti nekaj lepega in koristnega, s tem pa pomagamo drugim? :)

Vse dobro vam želim,

Maja